Majja Lund
Yoga World
Okategoriserade

The art of Observing and Adjusting

Jag har fått hem en relativt ny yogabok (The Art of observing and adjusting, 2019), som jag verkligen längtar att få sätta tänderna i. (säger man så, haha? Får flashback till när Mira var liten och var en “bokslukare”, hon satte tänderna i var bok hon fick fatt i, se nedan)

Jag har bara hunnit bläddra igenom boken so far, men är förväntansfull.

1 ) För att själva titeln och boken börjar med OBSERVING. Jag kan bara gå till mig själv, men när jag lärt mig en “ny assisteringsteknik” riktigt kliar det i fingrarna att gå in och testa den på deltagare. Kanske oavsett om den “behövs” eller inte. Jag tror inte att den finns något konstant rätt eller fel kring assisteringar (jo – att det ska vara önskvärt från både deltagare och lärare!) Ibland assisterar jag för att förstärka känslan av något, förtydliga en del av rörelsen eller andetaget. Ibland assisterar jag bara som stöttning, lite sådär “jag finns här”. Men ibland assisterar jag för korrigera. Det vill säga att jag upplever att deltagaren inte är närvarande i någon kroppsdel, liksom “tappar den”. Det kan vara ett knä som faller in eller en ländrygg som “hänger” i svank. Men för att göra de typerna av assisteringar måste jag först observera. Iaktta och öva på att se vad som är naturliga variationer och vad som är omedvetenhet eller inaktivitet hos deltagaren. För att kunna göra det måste jag sätta mina egna förutfattade meningar och egen vilja om vad jag VILL assistera och verkligen försöka iaktta vad som är relevant att assister. (SÅ bra, så svårt!)

2) Därav den andra delen som verkar så intressant med boken. Som jag nyss skrev, när jag observerar måste jag ha i åtanke att det finns naturliga variationer i hur vi utför olika yoga asanas. Beroende på hur vi strukturellt ser ut i kroppen. Och här gör boken en intressant uppdelning mellan framförallt om man har framåt eller bakåt-tippat bäcken.

Jag känner bums igen mig i den bakåttippade varianten och känner också igen mig själv och många deltagare, i de exempel som ger på hur olika yogapositioner kan se ut beroende på just skillnad i hur bäcken och ryggrad är strukturerad.

Någon som läst boken? Berätta era reflektioner. Någon som blir nyfiken?

med kärlek,

Majja

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.