Majja Lund
Yoga World
Resor

MOVEOO

Jag har mött konceptet MOVEOO och José Nunez här nere i Sportugal och det känns som jag aldrig vill träna styrketräning på något annat vis igen! Har testat två av Josés pass och på det tredje var jag tvungen att skicka dit Jensa för att jag tyckte han också måste få prova även om jag själv också ville gå (vi är här hela familjen så kidsen vill ju gärna ha någon att hänga med också!).

Några av idéerna kring träningsupplägget är att våra kroppar numera ofta befinner sig i normala omständigheter men långt ifrån naturliga. Det vill säga – skor, plana underlag, en massa stols-sittande. Överlag en massa stillasittande som vi kanske försöker kompensera med gymträning bland annat vilket också är många onaturliga sätt att röra kroppen jämfört med det djuriska ursprung vi som människor har. Moveoo innbär att röra kroppen mer naturligt och helst utan repetition. “Sätt inte ner foten på samma plats 2 ggr” kan José säga. Så varje rörelse blir lite lite annorlunda och hjärnan behöver hela tiden vara allert och med på att förhålla kroppen till det nya läget och den nya belastningen.

Man kan med hjälp av en kompis skapa överraskningsmoment genom att inte veta hur den ska “styra” gummibanden medans man utför en övning. På så vis måste också hjärna och kropp hela tiden samarbeta och anpassa sig. Och José kan slänga in mentala utmaningar som att man plötsligt ska nudda sin högra fot medans man håller på med en annan övning. I LOVE IT. Detta leder till massor av spontana skratt och håller, iallafall mig, mycket mer pigg och alert.

Jag förundras också över hur lite teknikinstruktioner José ger. Däremot uppmanar han hela tiden till att man känner efter och jobbar efter sina egna förutsättningar. Typ “gå så lågt du kan, det kan alla”. Underbart. Instruktioner som uppmuntrar mer till att utforska sin egen kropp än ett prestationsmål eller att försöka efterlikna någon annan, både sjukgymnasthjärnan och yogalärarhjärnan i mig jublar! Det är ju så jag försöker förmedla rörelser och också till stor del som vi jobbar med yogan i Everydayyoga school tänker jag.

Så, har du testat Moveoo? Isåfall, berätta, vad tyckte DU? Om inte, kanske prova! Jag ser att José har lagt upp en massa youtube klipp och vår familj ser fram emot att testa hans julkalender i vinter. Woop woop!

med kärlek,

Majja

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.