Majja Lund
Yoga World
Okategoriseradepositioner/asanas

Att ta sig in i kungsduvan

Sara skrev häromdagen om positionen Kungsduvan, Rajakapotasana.

“När vi tänjer våra egna gränser och utvecklas blir vi ofta mer medvetna om oss själva. Detta sker när vi börjar öppna upp kroppen, så kom ihåg: det är resan som är viktig och inte själva målet!”

Jag skulle gissa att det är en position som många av oss ser som ganska avancerad. I alla sådana positioner försöker jag påminna mig om just att resan är målet. Att det jag lär mig om mig själv i varje steg av formen är vinsten, inte formen i sig.

Just den här positionen, kungsduvan har lockat mig då en duva av något slag inte fanns på kartan när jag började med yoga för ett antal år sedan. Jag minns att när yogaläraren sa att man skulle backa ur positionen och välja ett alternativ om det gjorde ont i knät så gjorde jag alltid det. För det gjorde ont i knät. Och i skinkan. Och när jag försökte räta upp mig – i ryggen. Hehe, så den stramade på de flesta ställen. Jag minns att jag gjorde “figure 4” i sittande och liggande tills jag började kunna göra duvan på en höjd, t.ex ett bord eftersom det blev lättare på något vis. Och så succesivt har jag kunnat gå in i olika alternativ av den. Men jag gjorde den DAGLIGEN när min fascination över att något yogaläraren kunde göra så obehindrat var helt omöjligt i min kropp.

Sen tror jag inte att alla former är för alla. Men är man lockad att utforska en form tycker jag att man ska göra det. Medvetet och med omtanke om sin egen kropp. Och ibland finns det andra vägar än man först tror för att ta sig in i en form. Jag trodde t.ex. att man måste greppa foten bakom huvudet i kungsduvan och det gav mig bara kramp och fick mig till och med att trilla omkull. Men så visade Satu Tuomela mig hur jag kunde greppa den bakre foten från utsidan av kroppen:

 

obs –  greppa från utsidan, inte binda som jag gör här på bilden. Tänk istället att hö han håller om foten en kort stund så att vä hand kan byta grepp och ta tag så att armbågen vänder sig uppåt…är ni med? Jag kanske behöver fota även detta?

… och därefter släpp hö hand och lyft den över huvudet och bak mot foten.

 

Ett alternativ är att göra bindningen jag visade ovan och lyfta höger arm över huvudet i den formen:

 

Vad säger ni, gör ni ett försök?

… ibland lär jag mig om mig själv bara genom att titta på olika asanas och reflektera huruvida jag ger mig själv chansen att prova eller inte 😉

 

med kärlek,

Majja

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.