Majja Lund
Yoga World
VardagsYoga

Medkänsla

Jag tycker att samtliga bloggare här på YogaWorld är bra på att fömedla nyanserna av livet. Ups and downs, det härliga och det svåra. Jag tror att jag oftast förmedlar positiva tankar och upplevelser, helt enkelt för att jag ser världen så. Lite i ett rosa skimmer. Oftast. Jag tror att det är en nedärvd egenskap faktiskt, för jag ser samma personlighetsdrag i rakt nedåtgående led från min morfar. Och jag tycker att det är härligt. Att vara en “glad skit” liksom.

Jag tycker också om när vi delar positiva upplevelser eftersom jag tror att glädje smittar. Men behöver vi dela det besvärliga? (som självklart finns i allas tillvaro) Jag kan ärligt säga att jag varit tveksam till detta. Tänk om det sprider negativ energi? Kanske beror det på hur det förmedlas och kanske ännu mer på hur det tas emot.

På något märkligt sätt verkar ibland mina bekymmer mindre när jag hör om andras. Jag har funderat över detta, varför skulle man “må bättre” av att någon annan har det svårt. Det känns ju inte som en skadeglädje man upplever i vetskapen om att man är flera som emellanåt kämpar. Det är något annat, men jag har haft svårt att greppa den här “känslan”. Det klarnade dock när jag läste den här boken:

 

Både Dalai Lama och Desmond Tutu menar att genom att se till andras bekymmer väcker vi vår medkänsla. Och medkänsla är en av vägarna till glädje. Vi kan sätta våra egna bekymmer åt sidan och känna för någon annan en stund. När jag läste detta blev det så uppenbart för mig att det är just det som sker när man, kanske inte jämför, men tar del av andas bekymmer vid sidan av sina egna.

Medkänsla är att se bortom sin egen smärta, för att se andras.

 

med kärlek,

Majja

 

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.